dilluns, 13 d’abril del 2009

República és Modernitat (Garcia dixit)


El 14 d'Abril de 1931 el President Macià, abrandat, va sortir al balcó del Palau de la Generalitat per pronunciar aquell famós discurs on proclamava la República Catalana com a Estat integrant de la Federació Ibèrica, en una línia possibilista que mirava d'adaptar els resultats electorals a la lògica política del moment.
Ara com el 1931, parlar de República és fer-ho en clau de justícia social. En l'actualitat aquell concepte , llavors una mica eteri , pren una nova dimensió especialment en les polítiques d'inclusió , en un context de crisi econòmica, però també amb l'acarament de les oportunitats lligades a les onades migratòries i a la multiculturalitat. Justícia Social és sinònim de pau social i de convivència ,i ambdós termes tenen un valor intemporal.
Si furguem en els models econòmics vigents hi descobrim una fragilitat sorprenent, on la decadència de les peces a la part alta del sistema acaba ofegant la base del mateix, i on els esforços per reflotar tota l'estructura es centren en protegir el gran per sobre del petit.
Enfront d'això República son polítiques econòmiques que centrin la seva acció en l'establiment de normes inclusives,equitatives i socials (de nou). Regulació del valor de certs productes de primera necessitat, el sòl i els subministraments bàsics; de les càrregues fiscals al seu torn progressives; dels serveis públics amb caràcter i garantia d'universalitat,gratuïtat i qualitat. I especialment pel que fa a l'educació amb l'establiment d'un model de consens,actual, contrastat amb altres experiències equiparables, adaptat a les realitats del país, revisable però perdurable en l'alternança política.
República és doncs: futur. I no pas un etern mirar enrere, com molts es llancen a criticar. La majoria de realitats europees que van viure episodis similars al nostre miren enrere per bastir el camí que els durà endavant, nosaltres també hem de ser capaços de fer-ho, desacomplexats i segurs que el model , renovat, que pretenem implantar no va tenir ni els famosos '100 dies' de gràcia per confirmar-se o desacreditar-se com a alternativa.
Les inquietuds i els problemes de la Catalunya del 31 no son massa diferents dels actuals, però tot i axí hi ha massa veus que malden de la vigència del paradigma Republicà, i encara més dubten de les formacions polítiques que en defensen la implementació al segle XXI.
Evidentment Esquerra amb la seva doble vessant Republicana ,en l'organització interna,i Republicanista en l'acció i gestió política és el referent bàsic d'aquesta proposta global.
L'acció dels seus Regidors al pobles de Catalunya reforça aquesta aposta estratègica. A Sant Boi en Josep Maria Cervelló a la Regidoria de Medi Ambient i entorn natural, i l'Enric Garcia exercint d'Alcalde de Barri Centre, intervenen sempre des d'un punt de vista Republicà, i per tant amb un 'toc' de qualitat que ha permès entre moltes altres coses instaurar un codi de bones pràctiques polítiques en els seus departaments i per extensió en l'equip de govern.
En definitiva a això es referia l'Enric Garcia quan davant de Ca l'Isart sentenciava: 'Ramon, hem de fer entendre que República és modernitat, que República és futur' , exactament Enric , ni més ni menys.

Salut, Força , Independència i avui també República.

Per cert us convido, amb el permís de la Secció Local d'Esquerra , a la setmana de la República que ells mateixos organitzen a Sant Boi i que demà s'enceta amb una ofrena floral al Monument del Cap de la Rambla (19:30h).